ЖЕЛЕЗНИЧКИ ПАРК 2020-11-25T12:07:33+00:00

ЖЕЛЕЗНИЧКИ ПАРК

 Железнички парк налази се у историјском језгру града, на обали реке Тамиш и заузима површину од око 5.500 квадратних метара. Смештен je између објекта силоса и  Тргa Мученика, који  га дели од Вајфертове пиваре из 1722. године.

На месту данашњег парка налазила се железничка пруга која је водила до станице на Тамишу. Ова станица је последња изграђена у Панчеву, а у рад је пуштена новембра 1899. године. За потребе изградње станице Магистрат је 1896. године донео одлуку о крчењу постојећих засада.

Крајем седамдесетих година прошлог века железничка станица на Тамишу званично је  затворена за путнички саобраћај, oд 1989. године нису саобраћали ни теретни возови, а годину дана касније уклоњени су колосеци. У згради железничке станице смештена је Управа железнице за Јужни Банат.

Како ова железничка станица већ деценијама није у функцији, на месту старих шина и прагова сместио се „Железнички парк“, скромно уређен још седамдесетих година прошлог века. У то доба парк је чинила једна стаза паралелна са улицом уз коју се читавом дужином наслањала. У парку су се налазиле превасходно липе (Tilia sp.) и јавори (Acer sp.) све до 1980. године када је након смрти Јосипа Броза Тита симболично посађено 88 бреза (Betula verrucosa). Поједини примерци ових стабала сачувани су до данас.

Овај парк доживљава преуређење 2009. године када ЈКП “Зеленило“ гради нову мрежу пешачких стаза, платое кружног облика, лавиринт, поставља се расвета, клупе, корпе за отпатке, а посађено је укупно три стотине нових садница које су интегрисане у постојеће зеленило. Од нових врста дрвећа у парку су посађени кугласти јасен (Fraxinus exscelsior ‘Globosa’),  калемљене трешње (Prunus sp.), златни јасен (Fraxinus excelsior ‘Westhof’s Glorie’) , јавори (Acer sp.), келреутерија (Koelreuteria paniculata), црвена шљива (Prunus pissardii), борови (Pinus sp.), аризонски чемпрес (Cupressus arizonica), пачемпреси (Chamaecyparis sp.)…

Осим дрвећа, у парку су подигнути и цветњаци на средишњем кружном платоу.

Лавиринт је сачињен од стаза посутих ризлом а живу ограду која образује физичку структуру лавиринта чини четинарска врста Chamaecyparis pisifera  ‘Squarrosa’ која се редовно орезује на висину од приближно пола метра.

Железнички парк је део комплекса зелених површина дуж реке Тамиш, које житељи града користе за шетњу, рекреацију и уживање у речном амбијенту.