ВОЈЛОВИЦА ПАРК 2020-11-25T12:29:37+00:00

ТРГ ВОЈВОЂАНСКИХ БРИГАДА

 

Трг Војвођанских бригада, житељима Панчева познатији као парк у Војловици, лежи на површини од приближно 1,3 ha. У  средишњем делу трга налазе се верски објекти Мађарске реформаторске и Словачке евангеличке цркве.

Овај трг се првобитно звао Црквени булевар а од 1951. године име је добио по ХII војвођанској бригади која је 1944. године формирана у Војловици и одатле кренула на Сремски фронт.

Еванглеичка црква подигнута је 1901. године, а реформаторска годину дана касније.

Трг се налази у административном средишту насеља Војловица, окружују га пошта, здравствена станица, апотека…

Главни прилаз тргу је из улице Спољностарчевачке,  а двема бочним пешачким стазама се стиже до споменика палим борцима из Војловице из периода 1941. – 1945. године.

Од споменика две бочне стазе уливају се у једну широку, која води ка црквама.

Она се пружа  читавом дужином трга и дели га на два једнака дела.

Испред верских објеката налази се бочна стаза која води до омањих платоа испред цркава.

Трг је са бочних страна опасан травнатим кишним каналима ширине око шест метара.

Уз канал са леве стране налази се дрворед платана (Platanus sp.).

На тргу је велики број различитих дрвенастих и жбунастих врста сађених у више наврата. Најстарији су примерци липа (Tilia sp.), јавора (Acer sp.), дивљег кестена (Aesculus hippocastanum), мечије леске (Corylus colurna) и платана (Platanus sp.). Најбројније врсте на тргу су липе.

На њему расту и црвени храст (Quercus rubra), Шведска мукиња (Sorbus scandica), жалосне форме трешања (Prunus sp.), Панчићеве оморике (Picea omorika), ариш (Larix decidua)…У склопу биљних врста преовлађују лишћари. Mали број четинара који је на тргу у доброј је кондицији, што је изненађујуће с обзиром на близину аерозагађења које неповољно делује на све биљке, посебно зимзелене.

У непосредном окружењу трга налази се хемијски комплекс „Азотаре“ а недалеко одатле смештене су фабрике „Петрохемије“ и „Рафинерије“.

Трг је уоквирен двоструким редом липa, са предпоставком да се између дрворедних оса некада налазила пешачка стаза која је омогућавала кружно кретање око трга.

О постојању стазе сведоче и клупе постављене између стабала.

Целом дужином парк је опасан ниско орезаном живом оградом сачињеном од различитих врста жбуња (хибискуса – Hibiscus syriacus, клена – Acer campestre…).

Иза објеката, ближе улици Јаношиковој, смештено је игралиште за децу са обе стране главне стазе. Дечије игралиште као и парковски мобилијар  редовно одржава и обнавља  ЈКП “Зеленило“.

Парку је потребна обнова и проширење пешачких стаза.

Трг Војвођанских бригада је зелена површина великих могућности, једина тог типа у насељу Војловица.